Öppen kurs

Kränkande särbehandling


Att känna sig kränkt och illa behandlad är tyvärr ett vanligt problem på många av våra svenska arbetsplatser, vilket naturligtvis medför negativa konsekvenser för både den utsatte och arbetsplatsen i stort. För att motverka detta ställer Arbetsmiljöverket krav på kunskaper hos chefer och arbetsledare. Under utbildningen lär vi dig hur du förebygger och hanterar kränkande särbehandling och trakasserier för att skapa en bättre arbetsmiljö för alla medarbetare.

Innehåll

Genom faktaföreläsningar och övningar fokuserar vi på hur vi på bästa sätt motverkar ett klimat där det kan förekomma att medarbetare känner sig kränkta på arbetsplatsen. Vi går bland annat igenom följande:

 • Definition och krav i AFS 2015:4.
 • Innebörd av begreppen kränkning, sexuella trakasserier och mobbning.
 • Kränkande särbehandling och dess ohälsorisker.
 • Hur du korrekt hanterar en upptäckt eller anmäld kränkning.
 • Hur du förebygger att kränkningar och mobbning uppstår.
 • Bakomliggande faktorer.
 • Checklista för dig och din organisation - Hur du kan skapa förståelse och ansvar genom framtagande/implementering av gemensam värdegrund och handlingsplan för dig och dina medarbetare.
 • Målgrupp

  Chefer, personer med personalansvar, HR, skyddsombud och arbetsmiljöombud.

  Omfattning

  Utbildningen omfattar en halvdag till heldag beroende på behov.

  Utbildningsmål

  Att ge en orientering i begrepp, orsaker och hur kränkande särbehandling på arbetsplatsen bör hanteras samt hur detta ska kunna förebyggas i enlighet med arbetsmiljölagen och riktlinjer från Arbetsmiljöverket. Även om orsakerna bakom kränkande särbehandling och trakasserier kan vara komplexa vill vi visa att insatserna för att förebygga detta inte behöver vara så komplicerade.

  Diplom

  Efter avslutad kurs erhåller alla deltagare ett personligt kursintyg.

  Investering

  Kursmaterial, frukost, lunch, eftermiddagsfika samt kursintyg efter genomförd utbildning ingår i priset.

   

   


  Anmäl dig

  Kursdatum och info

  09:00-16:30

  5 900 kr ex. moms

  Anmäl dig

  Kursledare

  Stefan

  Bra att veta om kursen

  Detta händer innan kursen:

  Några veckor innan kursen får du ett "välkommen-mail", där du får info om plats, tider, kursledare och om det är något annat du behöver veta innan kursen


  Detta ingår i kursen:

  Vår ordinarie lunch, kaffe och fika ingår i kursavgiften. Du får kursmaterial, anteckningsblock och penna på plats.


  Sedan:

  Vid kursens slut får du en utvärdering att fylla i och ett diplom att ta med hem. Har du några andra frågor? Kontakta oss här på kontoret.


  Mer om våra kurser:

  Hjärnan och kroppen vill ha roligt för att lära sig, därför ser vi till att det blir kreativt och kul. Vi vet att många människor säger att "tiden gick alldeles för fort", och då har man haft kul och lärt sig. Du kommer vara delaktig i övningar, uppgifter och aktiviteter eftersom det är då man lär sig bäst. Du kommer att uppelva att tempot tidsvis kommer vara högt, bara för att du ska få lära dig så mycket som möjligt. Så välkommen till en inspirerande engagerande och kunskapshöjande kurs.