Öppen kurs

Hot och våld i arbetslivet


I Föreskriften Våld och hot i arbetslivet (AFS 1993:2) ställs krav på att arbetsgivaren ska ge sina chefer och medarbetare tillräcklig utbildning och information och få tillräckliga instruktioner för att kunna utföra arbetet säkert och med tillfredsställande trygghet.

Målgrupp

Chefer, arbetsledare, medarbetare och arbetsmiljöombud.

Mål med utbildningen

Målet med den här utbildningen är att ge chefer, arbetsmiljöombud och berörd personal fler verktyg att hantera en yrkesvardag som ibland innehåller påhopp, kränkningar, hot eller till och med våld. Att förebygga våldssituationer genom att få ökad kunskap om:

  • Hur man på ett systematiskt sätt kan jobba med att förebygga hot och våld.
  • Vad säger arbetsmiljölagstiftningen.
  • Särskilda risker att beakta i arbetsmiljön, riskbedömning.
  • Hur människor i allmänhet fungerar kommunikativt.
  • Lågaffektivt bemötande i risksituationer.
  • Kommunikativa egenskaper.

Innehåll:

Deltagarna introduceras i hur man kan använda sig av, våldsnedtrappande kommunikationstekniker i potentiella hotsituationer. Vi diskuterar bl.a. filmsekvenser och resonerar kring olika alternativ på agerande.

Kurslitteratur

Kurslitteratur/dokumentation väljs i samråd med uppdragsgivaren. Åhörarkopior på de viktigaste använda bilder ingår alltid.

Omfattning

Tas fram i samråd med uppdragsgivaren, så att arbetsplatsens/deltagarnas behov och frågor, besvaras och uppfylls samt att syfte och mål uppfylls. ½ dag eller heldag.

Arbetsformer

Faktaföreläsning blandas med enskilda och/eller gruppuppgifter och övningar. För att främja detta så tillämpas i första hand ö-möblering.

Faktaförankring

Hot och våld i arbetslivet (AFS 1993:2). ”Förebygg hot och våld på jobbet”, Alexander Tilly.Anmäl dig

Kursdatum och info

09:00-16:30

4 900 kr ex. moms

Anmäl dig

Kursledare

Stefan

Bra att veta om kursen

Detta händer innan kursen:

Några veckor innan kursen får du ett "välkommen-mail", där du får info om plats, tider, kursledare och om det är något annat du behöver veta innan kursen


Detta ingår i kursen:

Vår ordinarie lunch, kaffe och fika ingår i kursavgiften. Du får kursmaterial, anteckningsblock och penna på plats.


Sedan:

Vid kursens slut får du en utvärdering att fylla i och ett diplom att ta med hem. Har du några andra frågor? Kontakta oss här på kontoret.


Mer om våra kurser:

Hjärnan och kroppen vill ha roligt för att lära sig, därför ser vi till att det blir kreativt och kul. Vi vet att många människor säger att "tiden gick alldeles för fort", och då har man haft kul och lärt sig. Du kommer vara delaktig i övningar, uppgifter och aktiviteter eftersom det är då man lär sig bäst. Du kommer att uppelva att tempot tidsvis kommer vara högt, bara för att du ska få lära dig så mycket som möjligt. Så välkommen till en inspirerande engagerande och kunskapshöjande kurs.